Fortsätt till huvudinnehåll

Checklista för framställning av vin i liten skala



Checklista för framställning av vin i liten skala

PET-flaskans ID? __________ Datum? _______________

BEREDNING AV SAFT

1,5 liter vin kan göras med 1 kg saftmajad frukt eller köpt juice som blandas med vatten till 1,3 liter, t.ex.; 700g Solevita Grape Juice (Lidl), 500g Fontana Druvjuice (ICA). Undvik juice med fruktkött.
Vilken juice används? __________________________________
[ ] Hur mycket juice tillsattes? ______________ (500 - 1000 g)
Hur mycket socker är det i den juicen? ________________ g/L
Värm saften till ca 95°C och tillsätt socker. Anpassa mängden extra socker till den vinjäst som ska användas. Totalt 200 - 300 g socker ger 8 - 12% alkohol.
[ ] Hur mycket extra socker tillsättas? _______________ g
Vilken sorts socker tillsattes? _________________________
Snabbkyl saften från 95°C till 55°C.
Tillsätt 200 mg torr pectolase enzym när saften är 50-55°C.
[ ] Hur mycket pectolase tillsattes? ____________ (0 - 200 mg)
Kyl saften till 31°C och häll saften i en steril 1,5 L PET-flaska.
[ ] kastrullen var avtorkad innan saften tillsattes till flaskan.
Saftens temperatur? _____________ (29-31°C, 35°C dödar jästen)

Provsmaka saften, om den inte smakar mycket syrligt behöver citronsyra tillsättas. Sprita fingrarna och tillsätt torr citronsyra. Total mängd syra i saften bör vara 10 g. Rör om.
Hur mycket syra är det i juicen? _____________ g (pumpa=2g/kg, rabarber=30g/kg
[ ] Hur mycket citronsyra tillsattes? __________ (5 - 10 g)

Sprita fingrarna och tillsätt 1 g torr närsalt. Rör om.
Innehåller jästen närsalt? ________
[ ] Hur mycket närsalt tillsattes? _______________ (1 - 2 g)

PÅBÖRJA JÄSNINGEN

Ta ut en påse med torr vinjäst från kylen (t.ex. Lalvin D47 för vitt vin eller Red Star Premier Rouge för rött vin). Fyll en termos med varmt vatten, vilken temperatur som gäller står på vinjästens förpackning. Sprita fingrarna och tillsätt 300 mg torr vinjäst till 10 ml rumstempererat kokat vatten i ett kokat provrör. Värm provröret i den varma termosen under 10 minuter. Låt sedan provröret svalna i en termos med 30 gradigt vatten under 5 minuter. Torka av provröret och töm ut jästen till saften i flaskan. Rör om. Sätt dit ett vattenlås.
[ ] Provröret var avtorkat innan jästen tillsattes till flaskan.
Hur länge hydrerades vinjästen? ____________ (10-20 minuter)
Jästens max temperatur? ____________ (35-38 eller 40-43°C)
Jästens temperatur vid tillsättningen? _____________ (29-31°C)
[ ] Hur mycket vinjäst tillsattes? ______________ (200 - 400 mg)
Vilken sorts vinjäst tillsattes? __________________________
Datum? ______________________

Sprita fingrarna och tillsätt 30 mg torr vinsvavla efter 1 dygn.
[ ] Hur mycket vinsvavla tillsattes? _________________ ( 30 - 40 mg)
Datum? ______________________


VINET KLARNAR EFTER 1-2 VECKOR


Datum? ______________________

OBS, Tillsätt INTE kaliumsorbat innan vinet klarnat! När sockret tar slut faller jästsvamparna till botten och vinet klarnar. Om kaliumsorbat tillsätts för tidigt klarnar vinet onödigt långsamt. Klarningsmedlen kiselsyra+chitosan kan inte klarna ett jäsande vin.
Skydda ögonen och tillsätt 350 mg torr kaliumsorbat.
[ ] Hur mycket kaliumsorbat tillsattes? _________________ (300 - 400 mg)
Skydda ögonen och tillsätt 90 mg torr vinsvavla.
[ ] Hur mycket vinsvavla tillsattes? _________________ ( 80 - 200 mg)
Rör om försiktigt utan att röra upp bottensatsen.

TAPPA OM VINET

Datum? ______________________

Tappa ut vinet utan att få med bottensatsen. Rensa bort bottensatsen och tappa tillbaka vinet i flaskan. Fyll på PET-flaskan med 25 gradigt (kokat) vatten så det blir 1.5 L i flaskan.

Kiselsyra+chitosan ska bara tillsättas i nödfall.
[ ] Tillsätt vid behov 2 gram flytande kiselsyra (kiselsol). Rör om.
Hur mycket kiselsol tillsattes? _________________ (ca 2 g)
[ ] Tillsätt vid behov 2,5 g flytande chitosan. Rör om.
Hur mycket chitosan tillsattes? _________________ (ca 2,5 g)
Tappa om igen om vinet klarnat ytterligare.

Tillsätt mer vinsvavla om vinet ska lagras.
Skydda ögonen och tillsätt 40 mg torr vinsvavla. Skaka om.
[ ] Hur mycket vinsvavla tillsattes? __________________ (0 - 50 mg)
Datum? ______________________

Provlukta och följ vinets utveckling under några veckor. Om vinet inte luktar bra var hygienen för dålig. Om det luktar gott och vinet är kristallklart kan det troligen provsmakas.
Hur mycket vinsyra behövde tillsattes? _________ (0 - 3 g)

Kommentarer