fredag 15 september 2017

Melatin är bättre än fruktpektin.

Röd Melatin är det bästa förtjockningssmedlet, det är smaklöst men gelen blir lagom fast
med endast 8 gram Röd Melatin per kilo sockerlösning (med 23% socker).

Fruktpektin är det sämsta förtjockningsmedlet, men smakar dock väldigt gott.
Trots 160 gram per kilo sockerlösning fås ingen gelé, bara en flytande vätska.

Dr. Oetker Vegegel innehåller samma förtjockningsmedel som Röd Melatin, karragenan.
Gelén blir lagom fast med 16 gram per kilo sockerlösning.

Serbuk Agar-agar ger en mycket fast gelé vid endast 16 gram per kilo sockerlösning.
Men det smakar stärkelse och har en kornig konsistens som påminner om potatis.
Gelén blir gulaktig. Förtjockningsmedlet är gjort på rödalger.

AGAR flakes är också gjort på alger men var mer svårlösligt och gav inte fast gelé
vid 8 gram per kilo sockerlösning. Det smakar inte heller potatis, så det är
frånsett den gula färgen väldigt olikt Serbuk Agar-agar.

Fryspulver ger flytande gele vid 25 gram per kilo sockerlösning.

Förslag på 1 kg gelé:

Värm 800 gram pastöriserad juice till minst 60°C.
Rör sakta ned en väl omrörd blandning av Socker + Melatin bestående av
8 gram Röd Melatin och 200 gram strösocker.

Alternativt:
Blanda 160g fruktpektin (en flaska) med 660 gram vatten.
Värm upp till minst 60°C.
Rör sakta ner 8 gram Röd Melatin som blandats ut i 200 gram strösocker.

Låt svalna.
Gelén stelnar innan den svalnat.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Skriv inte för mycket utan att testa först.
Din kommentar visas genast, om allt fungerar som tänkt.
Du kan behöva uppdatera sidan för att din kommentar ska synas.